| Автор |
Съобщение |
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
Рецепта за козунак? |
| Пуснато на: Пон Апр 11, 2005 11:30 am Заглавие на темата: Рецепта за козунак? |
|
|
Наближава Великден. Може ли някой да даде хубава рецепта за козунак, моля? Намислил съм тази година да си направя, че купешките нещо ми писнаха. ________________________________________ I'll leave this old world with a satisfied mind. |
|
| начало |
|
 |
|
|
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
Рецепта за козунак? |
| Пуснато на: Пон Апр 11, 2005 12:18 pm Заглавие на темата: Рецепта за козунак? |
|
|
| Имам няколко изпробвани рецепти. Ще ми бъде по-лесно, ако кажеш, какви са твоите изисквания: брой яйца, допълнителни екстри, вид мазнина и всичко, за каквото се сетиш. Козунаците са много капризно нещо и при тях е много важно да се спазва рецептата и технологията. |
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Рецепта за козунак? |
| Пуснато на: Пон Апр 11, 2005 8:53 pm Заглавие на темата: Рецепта за козунак? |
|
|
| Нямам изисквания относно броя на яйцата, само да има бадемки и стафидки! Като малък, когато баба ми правеше козунаци за цялата махала едва ли не, тайничко изчоплях тези вкуснотийки още от суровото тесто. Е, понякога ме хващаха и имаше шляп през пръстите, ама си заслужаваше. |
|
| начало |
|
 |
|
|
MR.LAZY Site Admin

Готви от: 30 Май 2004
Рецепта за козунак? |
| Пуснато на: Сря Апр 05, 2006 10:21 am Заглавие на темата: Рецепта за козунак? |
|
|
И тази година наближава един от най светлите празници - Великден. А той, както всички знаем, е свързан с края на великденските пости и с приготвяне на Великденски козунак. Каква е вашата рецепта за козунак? Едно бързо проучване във форума показа, че при нас засега има само две рецепти за козунак: Великденски козунак (чешка рецепта) и Козунак за машина за хляб.
Явно гласът на Алеко е останал глас в пустиня.
Ако пускате рецепта за козунак, не го правете в тази тема, моля. И нека да бъде изпробвана, а не просто взета (преписана) отнякъде |
|
| начало |
|
 |
Rus0koska Дегустатор

Готви от: 13 Окт 2004
Рецепта за козунак? |
| Пуснато на: Сря Апр 05, 2006 12:47 pm Заглавие на темата: Рецепта за козунак? |
|
|
И аз се присъединявам към Алеко. Твърдо решена съм да направя козунаци (не един вид) така 4е давайте рецепти за новаците  |
|
| начало |
|
 |
MR.LAZY Site Admin

Рецепта за козунак? |
|
| начало |
|
 |
|
|
ludetina Готвач

Готви от: 03 Юни 2004
Рецепта за козунак? |
| Пуснато на: Сря Апр 12, 2006 3:03 pm Заглавие на темата: Рецепта за козунак? |
|
|
Просветете те ме, ако обичате..кога се месят козунаците?В четвъртък или в събота? Знам ,че се ядът чак на Великден, а ако си хапнем преди това..какво ?  ________________________________________ Съдържание на форума "Рецепти за супи" |
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Рецепта за козунак? |
| Пуснато на: Сря Апр 12, 2006 3:35 pm Заглавие на темата: Рецепта за козунак? |
|
|
| ludetina написа: |  |
Точно така - в пъкъла!
Баба ми ги месеше в събота. ________________________________________ I'll leave this old world with a satisfied mind. |
|
| начало |
|
 |
Радост Дегустатор

Готви от: 14 Апр 2006
Рецепта за козунак? |
| Пуснато на: Нед Апр 16, 2006 8:22 am Заглавие на темата: Рецепта за козунак? |
|
|
А каква е тайната, за да стои козунакът "на конци"? Освен многото месене и многото мазнина, друга тънкост има ли? Моят мъж все ме критикува, че козунакът ми не става така на конци, както този, който е правела баба му!  |
|
| начало |
|
 |
|
|
MR.LAZY Site Admin

Рецепта за козунак? |
| Пуснато на: Нед Апр 16, 2006 8:53 am Заглавие на темата: Рецепта за козунак? |
|
|
| На 11 април 2005 година Алеко написа: | | Намислил съм тази година да си направя, че купешките нещо ми писнаха. | А тази година купи ли си или ще си направиш?
| Радост написа: | | А каква е тайната, за да стои козунакът "на конци"? Освен многото месене и многото мазнина, друга тънкост има ли? | Йосиф е написал няколко съвета за приготвяне на добър козунак. Дано са ти от полза. |
|
| начало |
|
 |
Радост Дегустатор

Рецепта за козунак? |
| Пуснато на: Нед Апр 16, 2006 9:08 am Заглавие на темата: Рецепта за козунак? |
|
|
Благодаря!
Правилно ли разбах, че ако използвам рецепта с повече яйца, шансът за конците се увеличава?
А за брашното? Тип 500 или 400 е за предпочитане? (Въпросът с глутена не ми е много ясен, освен, че го има в пшеницата) |
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Рецепта за козунак? |
| Пуснато на: Нед Апр 16, 2006 9:45 am Заглавие на темата: Рецепта за козунак? |
|
|
Слагам 4 яйца на 1.200 кг брашно. Ако сложа повече, обривът на всички ни е в кърпа вързан. (И без това трябва да пазя с пушка десетте боядисани яйца, да не ги излапат още в първия ден )
За конците - тайната е в дългото втасване и неколкократно премесване.
Ако искаш козунакът да стане бързо, трябва да му осигуриш температура 23 С. Ако искаш да е красив, 18 С.
За мен и двете температури по това време на годината са непостижими, затова моят козунак ще втасва в хладилника.
Рецептата за него ще пусна, като се върнем от срещата.
Както писа Йосиф, белтъците са много важни.
И още нещо, Радост, каквото и да правиш, козунакът ти никога няма да може да се мери с този на бабата на любимия.
Мъжете са си такива  |
|
| начало |
|
 |
|
|
Радост Дегустатор

Рецепта за козунак? |
| Пуснато на: Нед Апр 16, 2006 9:55 am Заглавие на темата: Рецепта за козунак? |
|
|
| biskvitka написа: |
И още нещо, Радост, каквото и да правиш, козунакът ти никога няма да може да се мери с този на бабата на любимия.
Мъжете са си такива  |
О, да! Това отдавна го зная! Никога няма да направя и като козунака на моята баба. Но тя го носеше да се пече в пещ с дърва. За качеството на едновремешните продукти изобщо няма да отварям дума.
Ех, ако поне малко го докарам да заприлича на козунака от детството...  |
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Рецепта за козунак? |
| Пуснато на: Нед Апр 16, 2006 4:05 pm Заглавие на темата: Рецепта за козунак? |
|
|
| Радост написа: | | biskvitka написа: |
Мъжете са си такива  |
О, да! Това отдавна го зная! Никога няма да направя и като козунака на моята баба. Но тя го носеше да се пече в пещ с дърва. За качеството на едновремешните продукти изобщо няма да отварям дума.
Ех, ако поне малко го докарам да заприлича на козунака от детството...  |
Не се тюхкайте де! Вашите внуци някой ден така ще говорят в захлас за вашите козунаци и манджи. Така че бъдете спокойни.
Между другото, на "Граф Игнатиев", близо до реката, открай време си седи фурната, в която пекат на дърва. Можеш да си занесеш да ти опекат агне, гювеч, прасенце, козунак...
Тази година съм решил да пробвам рецептата на Ивелина от списанието. ________________________________________ I'll leave this old world with a satisfied mind. |
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Рецепта за козунак? |
| Пуснато на: Нед Апр 16, 2006 4:48 pm Заглавие на темата: Рецепта за козунак? |
|
|
| Алеко написа: | | ...Тази година съм решил да пробвам рецептата на Ивелина от списанието. |
Имам една идея, защо не направим изложба-дегустация на козунаци?
Подозирам, че ще участват само две-три модераторки
Или поне тези, които имат възможност, да снимат произведенията си и да ги покажат тук. |
|
| начало |
|
 |
|
|
ludetina Готвач

Готви от: 03 Юни 2004
Рецепта за козунак? |
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Рецепта за козунак? |
| Пуснато на: Пон Апр 17, 2006 4:50 am Заглавие на темата: Рецепта за козунак? |
|
|
Не ми се вижда реалистична тази идея. Кой ли хубав козунак ще издържи толкова, че да бъде показан? Ако моят стане, няма да ви го нося за дегустация, а сами ще си го изпапкаме! ________________________________________ I'll leave this old world with a satisfied mind. |
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Рецепта за козунак? |
| Пуснато на: Пон Апр 17, 2006 9:05 am Заглавие на темата: Рецепта за козунак? |
|
|
Алеко, страх те е, че моето козуначе с малко яйца ще бие твоя "правилен" във всички отношения козунак !
Поне снимка (с камерата на телефона) може да направиш.
Всички рецепти за козунак са тук |
|
| начало |
|
 |
|
|
Алеко Гур(у)ман

Рецепта за козунак? |
| Пуснато на: Пон Апр 17, 2006 9:42 am Заглавие на темата: Рецепта за козунак? |
|
|
Че как да не ме е страх! Нали имаш тапия!  ________________________________________ I'll leave this old world with a satisfied mind. |
|
| начало |
|
 |
|
|
|