Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Куркума

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Продукти и подправки -> Подправки
Автор Съобщение
barabata
Дегустатор

Готви от: 14 Апр 2005

Куркума
Пуснато на: Чет Апр 14, 2005 10:53 pm    Заглавие на темата: Куркума

Преди време имаше много хубави кутийки (големи,пласмасови) със куркума, но напоследък намирам само пакетирана в малки шишенца по 2 в найлоново пакетче.

Продава ли се някъде в по-големи количества че ми е любима подправка.

Знам че мога да я заменя със шафран (мисля че така се казваше) - жълтите листенца от цвят на глухарче които се сушат.

Други подобни заместители знаете ли ?
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Куркума
Пуснато на: Пет Апр 15, 2005 8:19 am    Заглавие на темата: Куркума

Виждала съм ,шишенца от 35гр. на "Биосет" в "Хит".
Иначе аз лично съм си купувала насипнпно от магазинчета за подправки- на спирката на трамвай 20 на "Женския пазар" и на пазар "Младост".
Друг заместител на шафрана не ми е известен. Въртя очички
начало
рецепти
Jasen
Готвач

Готви от: 30 Яну 2005

Куркума
Пуснато на: Пет Апр 15, 2005 1:39 pm    Заглавие на темата: Куркума

прощавайте за невежеството, ама какво е това куркума? Търсих в една готварска книга - там нямаше и намек за подобно нещо. Объркан
начало
рецепти
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Куркума
Пуснато на: Пет Апр 15, 2005 2:15 pm    Заглавие на темата: Куркума

Куркума (Curcuma longa L., Zingiberaceae)

Като подправка се използва коренището на тръстиковидното многогодишно растение от семейство Зингиберови (т.е., това е роднина на моя любим джинджифил Намигване). На пазара се среща главно във формата на жълто-оранжев прах.

Растението съдържа етерично масло (5%), флавоноиди, горчиви вещества, жълтото багрило куркумин и др. Етеричното масло в куркумата тонизира организма, повишава моторната и секреторната дейност на стомаха, червата и жлъчката, проявява и антимикробно действие...

В кулинарията куркумата се употребява не само за ароматизиране на ястията, но и за тяхното оцветяване. Тя е любима подправка в Азия (особено в Индия).
Като багрило служи в хранителната и питейната промишленост.

Куркумата се прилага за оцветяване на печени на грил пилета, майонези, сосове, рибни салати, супи, ястия с ориз и др. Особено подходяща е за тлъсти гозби. Слага се на върха на чаена лъжичка за 4 порции.

Куркумата се прилага за оцветяване на сирена, маргарин, сос 'Уорчестър' и др.

barabata, аз си купувам от тази в малките шишенца. Така много ми харесва, защото не изветрява.

Във Фантастико в Младост-4 гледах едни подправки в пластмасови кутийки,
май имаше и куркума.

Преди време съпругът ми каза, че консумирането на куркума намалява вероятността децата да се разболеят от определен вид левкемия, затова я слагам почти навсякъде, на първо място в 'пилешката' супа ('пилешка' е в кавички, зашото в нея няма месо Mr. Green).

Трябва да се потърси и в индийските магазини, там продават и насипно подправки. До нас имаше един, докато се наканя да отида, вече го затвориха Много ядосан.
начало
рецепти
gotin
Готвач

Готви от: 04 Яну 2005

Куркума
Пуснато на: Съб Апр 16, 2005 1:37 am    Заглавие на темата: Куркума

Куркумата е известна и като "индийски шафран", както и с интересното име "турмерик", под което е известна в цяла Азия.
начало
рецепти
barabata
Дегустатор

Готви от: 14 Апр 2005

Куркума
Пуснато на: Вто Апр 19, 2005 5:43 pm    Заглавие на темата: Куркума

Някой от Варна да знае хубав магазин за подправки?

Иначе имам приятели - индийци в софия и не е поблем да ми пратят ама защо да ги занимавам хората ...

Иначе на почти всичко слагам къркума и малко джинджифил.
начало
рецепти
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Продукти и подправки -> Подправки
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks