Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Продукти и подправки -> Подправки
Автор Съобщение
gotin
Готвач

Готви от: 04 Яну 2005

Пуснато на: Чет Апр 07, 2005 2:24 am    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

Все още не съм изяснил въпроса с калоферчето, което е зелена подправка, много наситено миришеща на джоджен, а навсякъде в Интернет пробутват някаква тъпа снимка и обяснение, че калоферче било турта...

Между едното и другото разликата е като между мене и трамвай.
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Пуснато на: Чет Апр 07, 2005 9:01 am    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

gotin написа:
навсякъде в Интернет пробутват някаква тъпа снимка и обяснение, че калоферче било турта.
Headbang Колко съм се ядосвала само, докато не си го купих от една баба на пазара. Готино Естествено, че няма нищо общо с "турта" (или поне това, на което знам че се казва турта). Прилича на бурен, листата са плоски и продълговати като на дафинов лист, не така твърди и по издължени, но не се сетих за нещо по подходящо като сравнение (може би живовляк, но не са оребрени) Съжалявам!. Най-странното е, че имам чувството, че съм го виждала "на живо", но не мога да си спомя как изглежда.
Старахотно е, за картофи, агнешко.. Облизване

Бабата, от която си го купих, обеща напролет (т.е. съвсем скоро вече) да ми донесе от него за "разсад", тогава ще мога да го снимам и ще постна снимката. Усмивка
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Пуснато на: Сря Май 04, 2005 12:11 pm    Заглавие на темата: Калоферче

Уф, не издържам вече и ще се похваля. Съжалявам! Бях при баба и дядо за празниците..познайте какво имаше в градината, под носа ми през цялото време.. Танцуващия банан Калоферче.Взех си малко за разсад и щом се хване..веднага ще го снимам за да добиете и вие представа.Листат миришат страхотно..нещо средно между джоджен и лимон..не мога да кажа точно,много свеж аромат.
Мислех да изчакам първо и да постна и снимката, ама пуста краста...Twisted Evil
начало
рецепти
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Пуснато на: Сря Май 04, 2005 12:25 pm    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

Много съм любопитна, да го видя, как изглежда. А ако кажеш, и в какво го използваш, ще ти бъда двойно благодарна ( в моите книги не пише нищо за него Много тъжен)!
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Пуснато на: Сря Май 04, 2005 12:27 pm    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

И за какво се използва?
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Пуснато на: Сря Май 04, 2005 12:41 pm    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

Аз досега съм го слагала само на агнешко и картофени манджи.Видях обаче ,че gotin е пуснал вече 3 рецепти ,в които учатва тази подправка.Предполагам ,че той ще подскаже още идеи. Усмивка
1
2
3
начало
рецепти
рецепти
ludetina
Готвач

Пуснато на: Сря Май 04, 2005 4:13 pm    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

След доста упорито ровене из инренет,най-сетне намерих снимки на калоферчето Усмивка Към момента моето изглежда горе долу така..само е малко по спаружено.

Леля ми казва ,че цъфти жълто..предполагам ,че когато това стане ще изглежда горе долу така:

Ето,под какви имена издирих това растение :
Chrysanthemum balsamita
Tanacetum balsamita
Costmary
"Bible Leaf"-наричали го така ,защото навремето ходещите на църква си отбелязвали с него страниците в Библията ,за да се освежават с аромата на билката.Също така е символ на вечния живот.

намерих и някоко на руски..Намигване Пиретрум бальзамический, Пижма бальзамическая,Калуфер,но не съм ги проверявал за достоверност.
начало
рецепти
gotin
Готвач

Пуснато на: Сря Май 04, 2005 6:40 pm    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

ludetina написа:
След доста упорито ровене из инренет,най-сетне намерих снимки на калоферчето Усмивка

Браво, браво, браво и още веднъж браво! Усмивка
Че вече ми беше писнало да обяснявам какво представлява калоферчето на външен вид и аромат и да убеждавам целия кулинарен свят, че туртата изобщо няма нищо общо с калоферчето, както твърдят всички, включително и кулинарни, енциклопедии.
Точно това е калоферчето и нещо друго.
За мене това е най-елитната българска билка за боб.
Ароматът му е многократно засилен аромат на най-качествен джоджен.
Винаги съм го сравнявал с аромата на най-качествените дъвки, които миришат на джоджен и впоследствие се оказа, че има цели плантации от това растение, от което се добива именно този аромат.
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Пуснато на: Чет Май 05, 2005 9:25 am    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

Мерси за похвалите,ама чак 4 пъти "браво".. Съжалявам!
Колкото до подправката..наистина е чудесна,особено сега в прясно състояние. Усмивка Има толкова свеж и както казваш по изтънчен аромат от джоджена.Възхитена съм!
начало
рецепти
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Чет Май 05, 2005 10:03 am    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

ludetina, благодаря, че си се сетила за мен!
Съпругът ми много иска да опита боб с калоферче, така че и аз започвам да издирвам семена или разсад Готино.
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Пуснато на: Чет Май 05, 2005 10:28 am    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

Бисквитке,надявам се да не съм права,но мисля че не се размножава със семена Тъжен,май ще ти трябва коренче.
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Чет Май 05, 2005 10:31 am    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

Ще го издирим, важното е, че сега знам как изглежда и предполагам как ухае!
начало
рецепти
рецепти
gotin
Готвач

Пуснато на: Чет Май 05, 2005 7:01 pm    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

ludetina написа:
Бисквитке,надявам се да не съм права,но мисля че не се размножава със семена Тъжен,май ще ти трябва коренче.

Аз също мисля, че се разсажда с коренче, но може би може да се направи разсад.
Трябва да проверим колкогодишно е това растение.
На мене миналата пролет, по това време горе долу ми подариха цялото растение, изкопано с корен, но не можа да цъфне при мене в домашни условия, макар че се развиваше добре на листа, та не можах да събера семенца и да се опитам да го засадя.
Иначе това е идна от малко известните и недостатъчно разпространени български подправки, но аз я считам за една от топподправките на България.
И го казвам съвършено сериозно.
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Чет Май 05, 2005 7:43 pm    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

Gotin, на мен много ми хареса картинката с жълтите цветчета. Щом е от рода на хризантемите, тази подправка е и много красива.
Аз съм фен на мултифункционалните неща (така де, градинката ми се ограничава с 3 големи и 2 малки саксии, нямам място за повече Тъжен); когато гледах латинки, не само се радвах на красивите им цветове, но и най-безсрамно си похапвах от тях Mr. Green. Така че калоферчето ще бъде издирено и посадено. И да има късмет да не вирее при мен (със заплашителен тон)...
начало
рецепти
gotin
Готвач

Пуснато на: Чет Май 05, 2005 8:26 pm    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

biskvitka написа:
Gotin, на мен много ми хареса картинката с жълтите цветчета.

а съжаление цветчетата не траят дълго.
Да си призная, аз отдавно си похапвам от латинките, че и от пресните семена наесен... Съжалявам!
Даже съм решил тази година да ги мариновам като каперси.
Сигурно ще станат не по-лоши.
начало
рецепти
рецепти
Надя
Дегустатор

Готви от: 09 Май 2005

Пуснато на: Чет Май 12, 2005 7:31 pm    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

Аз отдавна си гледам калоферче в градината. Ето една снимка, направена преди малко.

Развъжда се чрез разделяне на корена. Сега е толкова голям до есента става цял храст. Суши се и почти не си променя аромата. Пие се още като чай против разширени вени, може би и за други неща, но аз не знам.
Ние често си слагаме по 1-2 листа и в салатата, но не трябва да се прекалява, защото пресен леко нагарча.
До сега обаче никога не съм го виждала цъфнал. Въртя очички
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Сря Окт 12, 2005 5:01 pm    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

Имам един въпрос към тези, които отглеждат отдавна калоферче: какво става с него през зимата? Ще поникне ли отново през пролетта?
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Пуснато на: Пет Окт 14, 2005 9:42 am    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

Усмивка Аз него отглеждам отдавна ,но в градината на леля ми се появява всяка година .И друго след като се размножава с коренчета..явно е многогодишно растение следователно ще избие напролет. Усмивка
начало
рецепти
рецепти
Венци
Дегустатор

Готви от: 07 Сеп 2005

Пуснато на: Чет Окт 20, 2005 9:31 am    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

Ейййй БИСКВИТКЕ ти намери ли си калоферче?Ако не си, мисля че мога да ти бъда полезна и да се опитам да ти пратя.
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Чет Окт 20, 2005 9:55 am    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

Венци, много съм трогната!
Благодаря ти, имам калоферче и то расте много добре в една саксия на балкона. Сдобих се с него на последната среща на форума (освен да хапваме и пийваме, се събираме, за да си разменяме подправки и такива работи Намигване).
Жалко, че живееш далече от София Тъжен
начало
рецепти
Marangoza
Дегустатор

Готви от: 28 Ное 2005

Пуснато на: Вто Дек 06, 2005 5:27 pm    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

biskvitka написа:
Имам един въпрос към тези, които отглеждат отдавна калоферче: какво става с него през зимата? Ще поникне ли отново през пролетта?

Пониква без проблеми и не мръзне.Имам го в двора от десетина години,но не съм го видял да цъфти
начало
рецепти
рецепти
delyana
Дегустатор

Готви от: 15 Юли 2007

Пуснато на: Нед Юли 15, 2007 8:55 pm    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

Здравейте! Усмивка
Идвам при вас от един цветарси форум. цветя
От известно време търся Калоферче
http://www.inkaflower.com/forum/viewtopic.php?t=2753&highlight=#top
И така попаднах при вас.
Дали някой може да ми прати коренче ..... Въртя очички
Ще се реванширам все някак ...
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Пуснато на: Нед Юли 15, 2007 10:44 pm    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

delyana написа:
...Ще се реванширам все някак ...

Здрасти и добре дошла!

Приемаме реваншацията да стане под формата на някоя хубава рецепта. Mr. Green
начало
рецепти
delyana
Дегустатор

Готви от: 15 Юли 2007

Пуснато на: Съб Авг 25, 2007 8:52 am    Заглавие на темата: Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita

Здравейте!
Нова съм и не знаех къде да Благодаря ,
за това пускам едно голяаааамо благодаря за Бисквитка тук.

и тук
http://www.inkaflower.com/forum/viewtopic.php?t=1969&postdays=0&postorder=asc&start=435#top
начало
рецепти
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Продукти и подправки -> Подправки
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks