| Автор |
Съобщение |
gotin Готвач

Готви от: 04 Яну 2005
Калоферче / Costmary / Chrysanthemum balsamita |
|
|
|
Все още не съм изяснил въпроса с калоферчето, което е зелена подправка, много наситено миришеща на джоджен, а навсякъде в Интернет пробутват някаква тъпа снимка и обяснение, че калоферче било турта...
Между едното и другото разликата е като между мене и трамвай.
|
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
ludetina Готвач

Готви от: 03 Юни 2004
|
|
|
| gotin написа: | | навсякъде в Интернет пробутват някаква тъпа снимка и обяснение, че калоферче било турта. | Колко съм се ядосвала само, докато не си го купих от една баба на пазара. Естествено, че няма нищо общо с "турта" (или поне това, на което знам че се казва турта). Прилича на бурен, листата са плоски и продълговати като на дафинов лист, не така твърди и по издължени, но не се сетих за нещо по подходящо като сравнение (може би живовляк, но не са оребрени) . Най-странното е, че имам чувството, че съм го виждала "на живо", но не мога да си спомя как изглежда.
Старахотно е, за картофи, агнешко..
Бабата, от която си го купих, обеща напролет (т.е. съвсем скоро вече) да ми донесе от него за "разсад", тогава ще мога да го снимам и ще постна снимката.
|
|
| начало |
|
 |
ludetina Готвач

| Пуснато на: Сря Май 04, 2005 12:11 pm Заглавие на темата: Калоферче |
| |
|
Уф, не издържам вече и ще се похваля. Бях при баба и дядо за празниците..познайте какво имаше в градината, под носа ми през цялото време.. Калоферче.Взех си малко за разсад и щом се хване..веднага ще го снимам за да добиете и вие представа.Листат миришат страхотно..нещо средно между джоджен и лимон..не мога да кажа точно,много свеж аромат.
Мислех да изчакам първо и да постна и снимката, ама пуста краста...
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
|
|
|
Много съм любопитна, да го видя, как изглежда. А ако кажеш, и в какво го използваш, ще ти бъда двойно благодарна ( в моите книги не пише нищо за него )!
|
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
|
| начало |
|
 |
ludetina Готвач

|
|
|
Аз досега съм го слагала само на агнешко и картофени манджи.Видях обаче ,че gotin е пуснал вече 3 рецепти ,в които учатва тази подправка.Предполагам ,че той ще подскаже още идеи.
1
2
3
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
ludetina Готвач

|
|
|
След доста упорито ровене из инренет,най-сетне намерих снимки на калоферчето Към момента моето изглежда горе долу така..само е малко по спаружено.
Леля ми казва ,че цъфти жълто..предполагам ,че когато това стане ще изглежда горе долу така:
Ето,под какви имена издирих това растение :
Chrysanthemum balsamita
Tanacetum balsamita
Costmary
"Bible Leaf"-наричали го така ,защото навремето ходещите на църква си отбелязвали с него страниците в Библията ,за да се освежават с аромата на билката.Също така е символ на вечния живот.
намерих и някоко на руски.. Пиретрум бальзамический, Пижма бальзамическая,Калуфер,но не съм ги проверявал за достоверност.
|
|
| начало |
|
 |
gotin Готвач

|
|
|
| ludetina написа: | След доста упорито ровене из инренет,най-сетне намерих снимки на калоферчето  |
Браво, браво, браво и още веднъж браво!
Че вече ми беше писнало да обяснявам какво представлява калоферчето на външен вид и аромат и да убеждавам целия кулинарен свят, че туртата изобщо няма нищо общо с калоферчето, както твърдят всички, включително и кулинарни, енциклопедии.
Точно това е калоферчето и нещо друго.
За мене това е най-елитната българска билка за боб.
Ароматът му е многократно засилен аромат на най-качествен джоджен.
Винаги съм го сравнявал с аромата на най-качествените дъвки, които миришат на джоджен и впоследствие се оказа, че има цели плантации от това растение, от което се добива именно този аромат.
|
|
| начало |
|
 |
ludetina Готвач

|
|
|
Мерси за похвалите,ама чак 4 пъти "браво"..
Колкото до подправката..наистина е чудесна,особено сега в прясно състояние. Има толкова свеж и както казваш по изтънчен аромат от джоджена.Възхитена съм!
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
ludetina, благодаря, че си се сетила за мен!
Съпругът ми много иска да опита боб с калоферче, така че и аз започвам да издирвам семена или разсад .
|
|
| начало |
|
 |
ludetina Готвач

|
|
|
Бисквитке,надявам се да не съм права,но мисля че не се размножава със семена ,май ще ти трябва коренче.
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
| Ще го издирим, важното е, че сега знам как изглежда и предполагам как ухае!
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
gotin Готвач

|
|
|
| ludetina написа: | Бисквитке,надявам се да не съм права,но мисля че не се размножава със семена ,май ще ти трябва коренче. |
Аз също мисля, че се разсажда с коренче, но може би може да се направи разсад.
Трябва да проверим колкогодишно е това растение.
На мене миналата пролет, по това време горе долу ми подариха цялото растение, изкопано с корен, но не можа да цъфне при мене в домашни условия, макар че се развиваше добре на листа, та не можах да събера семенца и да се опитам да го засадя.
Иначе това е идна от малко известните и недостатъчно разпространени български подправки, но аз я считам за една от топподправките на България.
И го казвам съвършено сериозно.
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
Gotin, на мен много ми хареса картинката с жълтите цветчета. Щом е от рода на хризантемите, тази подправка е и много красива.
Аз съм фен на мултифункционалните неща (така де, градинката ми се ограничава с 3 големи и 2 малки саксии, нямам място за повече ); когато гледах латинки, не само се радвах на красивите им цветове, но и най-безсрамно си похапвах от тях . Така че калоферчето ще бъде издирено и посадено. И да има късмет да не вирее при мен (със заплашителен тон)...
|
|
| начало |
|
 |
gotin Готвач

|
|
|
| biskvitka написа: | | Gotin, на мен много ми хареса картинката с жълтите цветчета. |
а съжаление цветчетата не траят дълго.
Да си призная, аз отдавно си похапвам от латинките, че и от пресните семена наесен...
Даже съм решил тази година да ги мариновам като каперси.
Сигурно ще станат не по-лоши.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
Надя Дегустатор

Готви от: 09 Май 2005
|
|
|
Аз отдавна си гледам калоферче в градината. Ето една снимка, направена преди малко.
Развъжда се чрез разделяне на корена. Сега е толкова голям до есента става цял храст. Суши се и почти не си променя аромата. Пие се още като чай против разширени вени, може би и за други неща, но аз не знам.
Ние често си слагаме по 1-2 листа и в салатата, но не трябва да се прекалява, защото пресен леко нагарча.
До сега обаче никога не съм го виждала цъфнал.
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
| Имам един въпрос към тези, които отглеждат отдавна калоферче: какво става с него през зимата? Ще поникне ли отново през пролетта?
|
|
| начало |
|
 |
ludetina Готвач

|
|
|
Аз него отглеждам отдавна ,но в градината на леля ми се появява всяка година .И друго след като се размножава с коренчета..явно е многогодишно растение следователно ще избие напролет.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
Венци Дегустатор
Готви от: 07 Сеп 2005
|
|
|
| Ейййй БИСКВИТКЕ ти намери ли си калоферче?Ако не си, мисля че мога да ти бъда полезна и да се опитам да ти пратя.
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
Венци, много съм трогната!
Благодаря ти, имам калоферче и то расте много добре в една саксия на балкона. Сдобих се с него на последната среща на форума (освен да хапваме и пийваме, се събираме, за да си разменяме подправки и такива работи ).
Жалко, че живееш далече от София
|
|
| начало |
|
 |
Marangoza Дегустатор

Готви от: 28 Ное 2005
|
|
|
| biskvitka написа: | | Имам един въпрос към тези, които отглеждат отдавна калоферче: какво става с него през зимата? Ще поникне ли отново през пролетта? |
Пониква без проблеми и не мръзне.Имам го в двора от десетина години,но не съм го видял да цъфти
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
delyana Дегустатор

Готви от: 15 Юли 2007
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
|
|
|
| delyana написа: | | ...Ще се реванширам все някак ... |
Здрасти и добре дошла!
Приемаме реваншацията да стане под формата на някоя хубава рецепта.
|
|
| начало |
|
 |
delyana Дегустатор

Готви от: 15 Юли 2007
|
| начало |
|
 |