Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Christmas gamesChristmas games  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход

'Бързият Наполеон' на Ирина Кутова
Добави във Facebook

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Десерти и сладкиши
Автор Съобщение
biskvitka
Зъл кулинарен модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Пуснато на: Пон Май 30, 2005 9:46 am Заглавие на темата: 'Бързият Наполеон' на Ирина Кутова

Думите са на автора:
"Когато бях ученичка, често се събирахме с класа и всеки носеше нещо вкусничко. Един съученик (...) винаги носеше тази торта. От тогава правя 'бърз' 'Наполеон' по рецептата, която той ни даде.
Има различни варианти (вместо водка - оцет, вместо маргарин - масло (или олио), без сметана...), аз правя тортата по тази носталгична рецепта.
На вкус се различава от 'Наполеона' от бутер тесто, но пък се прави много по-бързо.
Продукти:
2 ч.ч. брашно (1 ч.ч. =250 мл) или 320 г
200г маргарин
1 ч.ч. сметана
1 с.л. водка

Брашното се прави на трохи с маргарина (с нож или лъжица). Добавят се сметаната и водката. Тестото се увива в найлон и се слага в хладилника за 1 час.
Разточват се 6 кори и се пекат при t=220°С
Най-добре е корите да се разточват направо върху хартия за печене. Ако нямате такава, върху тавата, без да я намазвате с мазнина.
Кремът трябва да е сладкарски, за да не останат блатовете сухи. Още по-добре е, ако се редуват 2 кори със сладкарски крем и една със сметанов крем. В този случай трябва да се приготвят 2/3 от дозата за сладкарския крем и 1/2 бита течна сметана.
Освен това препоръчвам върху сладкарския крем да се намазва тънък слой ванилов или сметанов сладолед.

Кремът на Juli:
1/2 л прясно мляко
1 ч.ч. студено прясно мляко (250 мл)
3 с.л. брашно
2 яйца
1,5 ч.ч. захар
150 г масло
ванилия
Яйцата се разбиват със захар, добавят се студеното мляко и пресятото брашно и се разбива добре. В тази смес на тънка струйка се влива врящо мляко (половин литър). Вари се при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти, без да кипва. Сваля се от огъня, охлажда се и се разбива с меко масло и ванилия.

Когато корите изстинат, се намазват с крем. Най-горната не се маже; върху нея се слага поднос или тава и някаква тежест (аз сложих тенджера с вода). Краищата на тортата се изравняват. Маха се тежестта и отгоре и отстрани се намазва се крем и се поръсва с трохи от най-грозната кора и млени орехи. Тортата се оставя на стайна температура за 12-24 часа. "

Как я направих аз: в тестото сложих от себе си 1 щипка сол и добавих още 1 ч.ч. брашно. Мисля, че можеше да се сложи и още.
Корите бяха осем. Оформях ги, като разточвах тестото на кора с дебелина 3-4 мм и изрязвах според големината на чинията, в която я поднесох (с помощта на капак от тенджера). Последната кора я изпекох безформена и я натроших цялата, за украса.
Всяка кора набодох с вилица, но корите въпреки това станаха на мехурчета (номерът с тежестта обаче се оказа много полезен - мехурчетата се спукаха).
Направих само от крема на Juli, без сметана и сладолед. Сложих в крема 1 ч.ч. захар.
Държах тортата в хладилника 20 часа.
Стана много вкусна и не беше тежка като класически 'Наполеон'.
начало
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Бирен Наполеон Десерти и сладкиши
Крем-пита и торта Наполеон Десерти и сладкиши
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Десерти и сладкиши
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума