| Автор |
Съобщение |
MR.LAZY Site Admin

Готви от: 30 Май 2004
Домашен ябълков оцет |
|
|
|
За около десет литра:
В голяма бутилка от минерална вода се нарязват на ситно 2 килограма ябълки заедно със семките, без да се обелят, но много добре измити. Долива се до горе вода. Ако са кисели ябълките може да се добави и малко захар. Бутилката НЕ СЕ затваря и се поставя на тъмно (да не е на директна слънчева светлина) между 15-26 градуса за 4-6 седмици. По висока или ниска температури вредят на ферментацията. На два три дни да се разбърква съдържанието (после да не забравите да махнете капачката, защото за ферментацията е нужен кислород). След като стане готов, оцета се прецежда през няколко пласта марля и може да се стерилизира, но на температура не по-висока от 80 градуса.
|
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
Домашен ябълков оцет |
|
|
|
| А какво ще стане, ако тази смес се "изпече" в казан? Не ги разбирам тези технологии, та затова питам.
|
|
| начало |
|
 |
Надя Дегустатор

Готви от: 09 Май 2005
Домашен ябълков оцет |
|
|
|
Това изглежда лесно, веднага се заемам да заредя 1-2 десетлитровки.
На работа.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
MR.LAZY Site Admin

Готви от: 30 Май 2004
Домашен ябълков оцет |
|
|
|
| Алеко написа: | | А какво ще стане, ако тази смес се "изпече" в казан? Не ги разбирам тези технологии, та затова питам. |
Ами, ракийка...
| Надя написа: | Това изглежда лесно, веднага се заемам да заредя 1-2 десетлитровки.
На работа. |
Да не забравиш да дадеш 1 кило като стане...
|
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Домашен ябълков оцет |
|
|
|
Надке, я кат си тръгнала да се хабиш, тури едната десетлитровка за ракийка, пък квото остане - за оцет...
Ама ви се чудя наистина. Какво ще правите с 10 л оцет? Да бяхте Клеопатра да разтваряте перли в него, разбирам. Ама така? Та докато изразходвате 1-2 л, другото ще се вкисне!
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
Домашен ябълков оцет |
|
|
|
| Алеко написа: | | Какво ще правите с 10 л оцет?... |
Аз използвам много оцет, с него изплаквам пластмасовите съдове, за да не миришат. Когато синът ми беше бебе, това беше единствения начин да не вонят шишетата му на препарати.
Макар че за тази цел си купувам евтин фалшив оцет .
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Домашен ябълков оцет |
|
|
|
| Лично аз ползвам много рядко оцет - само за краставици и печени чушки. А, да, и за боите на великденските яйца. Иначе за всички други салати стискаме лимон.
|
|
| начало |
|
 |
gotin Готвач

Готви от: 04 Яну 2005
Домашен ябълков оцет |
|
|
|
| Алеко написа: | Прав е Готин, че оцетът не е сос.
Ама ви се чудя наистина. Какво ще правите с 10 л оцет? Да бяхте Клеопатра да разтваряте перли в него, разбирам. Ама така? Та докато изразходвате 1-2 л, другото ще се вкисне!  |
Не се притеснявай, оцетът не се вкисва никога, защото още в началото, при производството му се вкисва, това е целта и това е технологията на производството му.
Ако не се вкисне, значи ще е всичко друго, но не и оцет..
След това, колкото и да го държиш, по-вкиснал няма да стане, а и да стане, това означава, че ще му се вдигне градусът на киселинноста, а това е желателно.
Друго, което може да стане, това е да хване гъба, ако не е стабилизиран.
Но оцетът е органично вещество, затова аз не го стабилизирам чрез загряване до 80°, за да не се изгубят ценните му органични качества.
Само много добре, няколко пъти го прецеждам през няколко слоя марля, а накрая и между марлята слагам тампон от памук за по-добра филтрация.
Ако няма остатъчни органични утайки в оцета, той си остава кристално бистър години.
Аз съм държал 4 години оцет в пластмасови бутилки и до края си беше абсолютно бистър.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
|
|
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа |
|
|
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума
|
|